Siirry sisältöön

Voimaa opiskeluun -hankkeen loppujulkaisu kokoaa mielen hyvinvointia tukevia menetelmiä oppilaitoksille

Yhä useamman toisen asteen ja korkea-asteen opiskelijan opinnot uhkaavat päättyvät ennen aikojaan, ja opiskelijaelämä on monelle kaikkea muuta kuin huoletonta aikaa. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Voimaa opiskeluun -hankkeessa tuotettiin malleja opiskelijoiden kokonaisvaltaiseen ja oikea-aikaiseen tukemiseen.

Nyt ilmestynyt Voimaa opiskeluun – otetta ohjaukseen -julkaisu (Diak Puheenvuoro 29, toim. Mertsi Ärling) kokoaa yhteen hankkeessa kehitetyt tukimallit ja harjoituksia opiskelijoiden kanssa työskentelyyn. Julkaisu tarjoaa myös tietoa opiskelijoiden mielenterveyteen ja jaksamiseen vaikuttavista tekijöistä.

– Hankkeessa tuotettiin kolme tutkimuksellista tietopakettia, joissa käsitellään opinnoissa jaksamista ja valmistumista hidastavia tai edistäviä taustatekijöitä, sekä seitsemän erilaista tuki- tai toimintamallia opiskelijoiden jaksamiseen ja opintojen loppuun saattamiseen, kertoo hankkeen projektipäällikkö ja julkaisun toimittaja Mertsi Ärling Diakista.

Mielenterveys- ja elämänhallintataidot osaksi opetussisältöjä

Tukimalleja on testattu hankkeen pilottioppilaitoksissa Suomen Diakoniaopistolla (SDO) ja Diakissa. Tukimalleja ovat esimerkiksi vertaismentorointi opiskelijoiden kesken sekä mielenterveys- ja elämänhallintataitojen vieminen kiinteäksi osaksi olemassa olevaa opetussisältöä.

Julkaisun jälkimmäiseen osaan on koottu pilotoinnissa käytettyjä harjoitteita.

– Opinnoissa jaksamista voidaan tukea vertaistuella ja yhteisöllisyydellä sekä tuomalla opintojen sisältöihin mukaan mielenterveys- ja elämänhallintaitoja, Ärling sanoo.

– Tarkoitus on viedä menetelmät oppilaitosten pysyviin käytäntöihin, Ärling jatkaa.

Julkaisu on suunnattu oppilaitoksille sekä kasvatus-, koulutus- ja ohjaustyötä tekeville.

Julkaisutiedot

Mertsi Ärling (toim.) (2020). Voimaa opiskeluun – otetta ohjaukseen: Voimaa opiskeluun -hankkeen loppujulkaisu. (Diak Puheenvuoro 29). Helsinki: Diakonia-ammattikorkeakoulu. Saatavilla http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-341-4

Julkaisu on luettavissa maksutta Theseuksessa.

Voimaa opiskeluun -hankkeen tavoitteena oli luoda tukimalleja opiskelijoiden kokonaisvaltaiseen opinoissa jaksamiseen ja turvata opintojen loppuun saattaminen sekä toisella asteella että korkeakoulutuksessa. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) koordinoiman hankkeen osatoteuttajina toimivat Suomen Diakoniaopisto (SDO), Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus sekä Nyyti ry. Hanke oli käynnissä 1.3.2018–29.2.2020 ja se sai rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta.

Lisätietoja

projektipäällikkö Mertsi Ärling, mertsi.arling@diak.fi, puh. 040 509 2307